Mönster

Mönster till utlåning

Du som medlem får låna SLIs symönster utan kostnad, det skickas till dig per post (föreningen betalar portot). För att låna ett mönster skicka ett mail med din adress och vilket/vilka mönster du vill låna till kulturforeningensli(at)gmail.com Det finns ingen maxtid att låna mönstren, så var schysst så slipper vi införa en!

Villkoret för att få låna är som sagt att du är medlem detta år, maximalt tre mönster får lånas åt gången. De mönster som föreningen äger är:

Huvudbonader

Överkropp

Benbeklädnad

Klänningar

Ytterplagg

1800-talsmönster

Skor

  • Skoboken (av Stefan Eriksson) innehåller tio skomodeller från 800-talets mitt till tidigt 1400-tal. Making your own medieval shoes. (D.Rushwarth)

Handböcker

  • En handbok om den medeltida kvinnodräkten (D.Rushwarth) Kjortlar, klänningar och särkar, inte ett mönster men innehåller beskrivning om hur du syr och ger bra beskrivningar hur du gör tex gör knappar eller en snygg krage. Är du van kan du sy endast med hjälp av denna, är du nybörjare är detta ett bra komplement till ett mönster.
  • En handbok om mansdräkten under tidigt 1500-tal (D.Rushwarth)Tröja (fr. doublet), barett, skjorta, byxor och rockar m.fl.inte ett mönster men innehåller beskrivning om hur du syr och ger bra beskrivningar hur du gör tex gör knappar eller en snygg krage. Är du van kan du sy endast med hjälp av denna, är du nybörjare är detta ett bra komplement till ett mönster.
  • En handbok om senmedeltidens mansdräkt (D.Rushwarth) Brokor, hosor, jackor, struthättor och kjortlar från 1300- och 1400-talen. inte ett mönster men innehåller beskrivning om hur du syr och ger bra beskrivningar hur du gör tex gör knappar eller en snygg krage. Är du van kan du sy endast med hjälp av denna, är du nybörjare är detta ett bra komplement till ett mönster.
  • SLI rekomenderar även http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/draekter.html för mönster och inspiration till din dräkt