Föreningen

Lajv är improviserad teater utan publik: Alla spelar varsin roll i en påhittad situation. Ofta medeltid, då är sagostämningen som störst. Arrangörer har skapat bakgrundshistorien och deltagaren har skapat sin roll, sedan är det upp till var och en av deltagarna att spela sin roll, utan manus, så länge lajvet håller på. Slutresultatet liknar ofta en film eller en teaterpjäs, fast med ett myller av olika intriger och händelser. I den stora skalan, saker kanske alla deltagare fick se, kan kungar ha dödats, människor ha förhäxats, arméer ha stridit, fördrag ha slutits. I den lilla skalan, händelser kanske bara någon eller några fick uppleva, var det kanske någon som blev förälskad, någon som blev frälst eller två gamla fiender som blev sams eller gjorde upp. Eftersom ingen publik finns blir känslan av att själv vara i en annan värld mycket stark.

Vill du prova lajva följer du någon av länkarna på den här sidan till något av de lajv som är aktuella, där det finns mer information om hur du gör för att delta!

Vad är, och varför finns, SLI?

Lajvare är en brokig skara människor, hobbyn är ganska stor och folk i alla åldrar är med, från småbarn till pensionärer. Eftersom det ändå är en viss tyngdpunkt på folk i ton- eller tjugoårsåldern kallar sig SLI ungdomsförening. Föreningen finns för att hjälpa denna brokiga skara lajvare att ägna sig åt sin hobby. Föreningen kan också beskrivas som en lokalförening för vår hobby, eftersom vi stödjer flera olika arrangörsgrupper och arrangemang.

SLI är anslutet till Sverok, ett riksförbund för ungdomars spelföreningar, som stödjer föreningen med resurser och kontakter.

Föreningens namn

Föreningens namn är formulerat för att understryka att levande rollspel är en seriös kulturform, och för att sammanfatta vad vi håller på med. Vi bytte från föreningens tidigare namn för att visa att vi arbetar för att ge lajv den stämpel av kulturfrämjande aktivitet vi tycker att det förtjänar. Det tidigare namnet var Skellefteås Lajv-Imperium, lättsamt men kanske en aning för storslaget. Även om det hade sin poäng: det sade något om föreningens stil, till exempel de storslagna visionerna om framtiden. För att undvika risken att folk ändå skulle tro att vi gärna annekterar närliggande barbarkungadömen bytte vi trots allt till vårt nuvarande namn, Skellefteås kulturförening för levande rollspel och interaktiv teater - alltså SLI.

Byråkrati - handlingar